Nic nevyjadřuje francouzské „joie de vivre“ (radost ze života) lépe než výborný francouzský sýr. Francouzi jsou na své národní sýry právem pyšní a vychutnávají si je jako součást pokrmů, nebo jen tak po obědě a večeři se sklenkou vína.
Produkce sýrů není brána na lehkou váhu a jednotlivé druhy jsou chráněny označením původu Appellation d’Origine Contrôlée (AOC). Sýr, který nese označení Cantal, tak například může pocházet výhradně z Hor Cantal v regionu Auvergne, být vyrobený speciální metodou ze zimního mléka od Salerského skotu a zrát alespoň jeden měsíc. Každý ze sýrů je proto nezaměnitelný originál.
Tady je seznam vybraných francouzských sýrů, které byste určitě měli ochutnat.
Langres
Oblast výroby: Region Champagne
Typ mléka: Kravské
Doba zrání: Asi 6 týdnů
Langres je vynikající krémový hutnější sýr, který se výborně hodí ke konzumaci s bagetkou nebo chlebem. Je trochu smradlavý, ale rozhodně z toho neomdlíte. Hodí se kombinovat s červeným vínem z oblasti Côtes du Rhône.
Comte
Oblast výroby: Region Franche-Comté
Typ mléka: Kravské
Doba zrání: 12 -18 měsíců
Jeden z úplně nejoblíbenějších francouzských sýrů se již po staletí vyrábí v pohoří Jura z nepasterizovaného mléka od Montbeliardského skotu. Objevíte v něm oříškový a karamelový nádeh a květinové tóny, které jsou dky horským pastvinám v létě ještě silnější. Výborně se hodí k rozpouštění a přípravě pokrmů, napřílad fondue, ale také jen tak s ovocnými víny typu Beaujolais.
Camembert Le Châtelain
Oblast výroby: Normandie
Typ mléka: Kravské
Doba zrání: Asi 30 dní
Le Châtelain je druh Camembretu z pasterizovaného mléka s krémovou, zemitou, houbovou chutí. Hodí se k bílému vínu Chenin Blanc a typicky normandskému Cideru.
Oussau-Iraty
Oblast výroby: Pays basque français
Typ mléka: Ovčí mléko
Doba zrání: Asi 90 dní
Oussau-Iraty se vyrábí ze syrového ovčího mléko. Je pevný, hladký a nasládlý s lehce ořechovou chutí. Výborně se rozpouští při použití v polévkách nebo s těstovinami, ale můžete si jej vychutnat i jen tak se skleničkou (nebo dvěma) bílého vína Sauvignon Blanc.
Vynikající francouzské sýry: Ochutnejte je všechny! (1.díl) najdete zde.
Zdroj: http://www.seriouseats.com/