Klimatizace, studená sprcha, světlé oblečení… cokoliv, co pomůže přežít letní horka, když nemáte čas ležet u bazénu. Jak se v létě cítíte, je samozřejmě ovlivněné také tím, co si dáte k obědu. Kterým potravinám je lepší se vyhnout, abyste své tělo zbytečně nezatěžovali a zajistili si dostatek energie na celé odpoledne?
Tučná jídla
Máte chuť na cheeseburger nebo pizzu? Schovejte si ji na později. Vysokokalorická „nezdravá jídla“ jsou náročná na trávení, které zvyšuje tělesnou teplotu.
Červené maso
Ačkoliv v týdnu byste na krvavý steak k obědu asi ani nepomysleli, o víkendovém grilování s přáteli už to vůbec nezní tak nepravděpodobně. Důvod, proč se červenému masu spíše vyhýbat je stejný, jako v případě tučného jídla. Těžko stravitelná jídla způsobují zvýšení tělesné teploty.
Diuretické nápoje
Jedná se o nápoje, které odvodňují a mohou tak způsobovat dehydrataci. Při vysokých teplotách byste měli omezit pití čaje, kávy a piva. Voda sice nechutná zdaleka tak skvěle, ale v horkých dnech je vhodnější.
Cukr
Cukr zkrátka mezi zdravé potraviny nepatří a to v žádném ročním období. Je nositelem prázdných kalorií, způsobuje dehydrataci a je těžce stravitelný. V horkých dnech si dávejte pozor zvlášť na cukr v ovocných džusech, zmrzlině a alkoholu.
Co si v horkých dnech naopak dopřát?
Příkladem ideálního obědového menu může být sklenička studené polévky gaspacho, salát (s rýží, okurkou, rajčetem, vejcem,…) a ovoce nebo jogurt.
Obecně je vhodné pravidelně a dostatečně pít. Z potravin je nejvhodnější syrová zelenina, která kromě hydratace dodá minerály, které naše tělo pocením ztrácí. Mléčné výrobky, jako je například jogurt, jsou z velké části tvořeny vodou a mohou tak být stejně dobrou volbou pro dezert, jako kousek ovoce.