Procházíte mezi regály nákupního centra a potřebujete koupit něco, čím dětem namazat rohlík na zítřejší svačinu. Do oka vám padne margarín ve velké slevě. Pak vás ale napadne, že si vlastně nejste jistí, jestli je tohle ta pravá volba. V našem článku se dozvíte, jak to nejen s margarínem doopravdy je.
Rafinované rostlinné oleje
Spotřeba přidaných tuků a zejména rafinovaných rostlinných olejů jako je sójový, kukuřičný, bavlníkový a řepkový v posledních sto letech výrazně stoupá. Všechny tyto tuky jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny, které nebyly nikdy dříve do lidského těla dodávány v tak rozsáhlém množství. Vzhledem k náchylnosti těchto olejů k rychlé oxidaci a riziku zvýšení oxidačního stresu v organismu, jsou proto s jejich rozšířenou spotřebou spojeny vážné obavy. Nadměrná konzumace může například způsobit zvýšení rizika vzniku rakoviny .
Alternativa: Zkuste vyměnit rafinované rostlinné oleje za kvalitní kokosový olej, máslo nebo extra panenský olivový olej.
Margaríny
Margaríny byly dříve považovány za vhodnou alternativu tradičně používaného másla. Dnes již naštěstí většina z nás zjistila, že opak je pravdou. Jedná se o značně průmyslově zpracované pseudopotraviny, které byly navrženy tak, aby vypadaly a chutnaly jako máslo. Margaríny jsou plné umělých přísad, vyrobeny na bázi průmyslových rostlinných olejů pomocí procesu hygrogenizace, který zajistí jejich ztuhnutí. Tím se ale zvyšuje také jejich obsah trans mastných kyselin. Nezapomínejme ani na to, že výrobci mohou na obalu svých výrobků uvádět prohlášení „bez obsahu trans mastných kyselin“, pokud výrobek obsahuje méně než 0,5 gramů těchto tuků na porci. Stále se jedná o vysoké množství.
Alternativa: Vyměňte umělé margaríny za máslo, ideálně vyrobené z mléka od trávou krmených krav.
18