Tento steak se prý jmenuje podle říské bohyně lovu Diany. Traduje se, že dřív se připravoval z lovné zvěře. Dnes se již tento typicky americký pokrm dělá z hovězího masa. Ve spojení s opečenými bramborami a žampionovou omáčku tvoří luxusní sváteční jídlo.
Ingredience
- 3 velké brambory
- 1 silnější plátek hovězího roštěnce
- 7 žampionů
- 2 šalotky
- 3 lžíce másla
- 1 dcl smetany
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 dcl hovězího vývaru
- 1 snítka rozmarýnu worchestrová omáčka
- levnější brandy
- menší hrst petržele
- sůl
- pepř
Postup
1. Roštěnec vyndejte cca na hodinu z ledničky, aby získal pokojovou teplotu. Odstraňte z něj šlachy a tuk, z obou stran ho osolte a opepřete.
2. Brambory dejte do studené osolené vody, jsou chutnější než když je vložíte do vařící vody.
3. Omáčka se vytvoří z výpeku z masa, který vznikne na pánvi. Marek radí použít kovovou pánev, protože potřebujete, aby se maso mírně připeklo. Do rozehřáté pánve nalijte olej. Když je rozpálený, položte na něj opatrně steak, aby na vás nevystříkl olej. Steak se hned přilepí k povrchu pánve, ale to nevadí, až se opeče tak, jak má, sám se odlepí. Až bude z jedné strany hotový, otočte ho na druhou stranu a pak ho ještě opečte po stranách. Poté, co steak zhnědne ze všech stran, vyndejte ho z pánve a nechte odpočinout.
4. Připravte si omáčku. Nakrájejte žampiony na silnější plátky, šalotku na tenké plátky.
5. Brambory uvařte do poloměkka a vyndejte je z hrnce.
6. Do stejné pánve, na které jsme opékali maso, přidejte lžíci másla, nechte ho rozpustit. Máslo se krásně spojí se šťávou z masa. Přidejte šalotky, nechte zesklovatět. Přisypte houby, podle potřeby přidejte další kus másla. Přilijte trochu worchestrové omáčky a asi lžíci brandy. Nelekejte se, pánev se zapálí, ale plameny pak zmizí samy. Vlijte smetanu a přidejte lžíci hořčice. Omáčku zřeďte vývarem. Dochuťte solí a pepřem. Přisypte nakrájenou petržel.
7. Brambory rozřízněte podélně na půl, ochuťte je nakrájeným rozmarýnem. Opečte je na másle na pánvi.