Přeneste se na chvíli do ulic Bankoku s naším receptem na restovanou rýži s krabem a krevetami, toto typické pouliční jídlo Vám navodí atmosféru a vůni rušných thajských měst :).
Ingredience
- 200 g jasmínové rýže
- 100 g krabího masa (předvařeného)
- 5 krevet
- 1 vejce
- 2 šalotky
- 1 čerstvá chilli paprička
- 1 čerstvá chilli paprička rawit
- 1 jarní cibulku
- 1 svazek koriandru
- 1 svazek pažitky
- ½ limetky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce světlé sojové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- rostlinný olej
Postup
1. Rýži oplachujte pod tekoucí vodou tak dlouho, dokud se z ní nevyplaví všechen škrob. Potom dejte rýži do hrnce a zalijte ji vodou 1 cm nad rýži. Přiklopte pokličkou a dejte vařit. Až se voda vyvaří, vypněte plamen, přikryjte poklicí a nechte 15 minut stát.
2. Šalotky oloupejte a nakrájejte najemno. Krevety očistěte, vyřízněte černá vlákna a nakrájejte na poloviny. Chilli papričku zbavte semínek a nakrájejte na drobno. Papričku rawit na velmi jemno. Jarní cibulku překrojte napůl a pokrájejte ji na drobné plátky. Koriandr posekejte nahrubo, pažitku na jemno.
3. Na pánvi wok rozpalte dvě lžíce oleje a usmažte nejprve rozklepnuté vajíčko. Pak přidávejte další suroviny a mezi nimi 1-2 minuty restujte za stálého míchání – nejprve chilli papričky, pak krevety, šalotku, krabí maso, jarní cibulku, rýži. Pak dochuťte světlou sojovou omáčkou, rybí a ústřicovou omáčkou, přidejte pažitku, koriandr, šťávu z půlky limetky.
4. Servírujte do misky, dozdobte plátkem limetky, lžičkou posekaného koriandru a pažitky a navrch dejte pár drobných plátků chilli papričky.
Poznámky
Chilli papričky rawit jsou dlouhé 2-3 centimetry a jsou ostřejší - pálivost 100.000–225.000 Scovilleho jednotek. Můžou být dle stupně zralosti zelené, oranžové nebo červené, původně pocházejí z centrální a jižní Ameriky. Chilli papričky se často v pokrmech kombinují s koriandrem, jejich chutě se výrazně doplňují.