Vhodná na období půstu nebo pro vegetariány! Nebo pokud jste milovníky sýra tofu, wontonových knedlíčků a čerstvé asijské zeleniny, pak je tato polévka přesně pro vás :).
Ingredience
- WONTONOVÉ KNEDLÍČKY:
- 100 g sýra tofu
- 5 plátků wontonového těsta
- 3 výhonky zeleného chřestu
- 2 ks kinských fazolek
- 2 hrsti čerstvého baby špenátu
- 50 g vyloupaného zeleného hrášku (čerstvý nebo mražený)
- 1 vejce
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce světlé sojové omáčky
- 1 lžíce tmavé sojové omáčky
- 500 ml rostlinného oleje na smažení
- POLÉVKA:
- 2 l zeleninového vývaru
- 100 g sýra tofu
- 50 g zeleného (vyloupaného) hrášku
- 50 g klíčků bambusu
- 15 g zázvoru hrst čerstvého baby špenátu
- 1 jarní cibulka
- 1 pak choi
- hrst pažitky
- 4 lžíce světlé sojové omáčky
- 5 lžic rýžového vína
Postup
1. Do misky připravte zeleninu – z chřestu odřežte dřevnatou část a konce trochu ostrouhejte škrabkou, pak rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte na malé kostičky. Fazolky nakrájejte na velmi tenoučké plátečky, sýr tofu na malé kostičky a špenát nasekejte na drobno. Přidejte hrášek, sezamový olej a světlou i tmavou sojovou omáčku.
2. V misce rozkvedlejte vidličkou jedno vejce. Plátky wontonového těsta rozložte vedle sebe a potřete je rozšlehaným vejcem. Pak na každý plátek dejte jednu lžíci připravené směsi zeleniny a tofu (bez nálevu). Pak zabalte v šátečky – dva protilehlé rohy zmáčkněte k sobě a přimáčkněte dva zbývající. Zmáčkněte k sobě všechny strany, vymáčkněte vzduch.
3. V rendlíku rozehřejte rostlinný olej, cca 500 ml (na smažení wontonových knelíčků). Zeleninový vývar přiveďte k varu, přidejte zázvor a zelenou část jarní cibulky – obojí nasekané na drobno, pak hrst pokrájené pažitky, světlou sojovou omáčku, rýžové víno.
4. Když je olej rozehřátý, smažte knedlíčky jeden po druhém tak, aby byly ponořené. Smaží se velmi rychle, cca 1-2 minuty, během smažení je otáčejte. Hotové je pokládejte na papírovou utěrku.
5. Pod vývarem vypněte plamen a přidejte sýr tofu nakrájený na větší kostky, hrášek, klíčky, pak choi nakrájený na čtvrtky, hrst baby špenátu, promíchejte a můžete servírovat do misky. Přidejte smažené wontonové knedlíčky a posypejte jarní cibulkou.
Poznámky
Wontonové těsto je složeno z pšeničné mouky, tapiokového škrobu a kokosového oleje. Těsto je potřeba mít stále zakryté, na vzduchu rychle osychá. Pak choi je typ čínského zelí s křupavými listy. Jeho chuť je trochu nasládlá, podobná kombinaci chutí zelí, kapusty a špenátu.