Kdy jindy chutnají rajčata tak skvěle, než zrovna v srpnu? V létě jsou šťavnatá a chutná díky sluníčku a výborně se hodí do salátů, slaných koláčů, leča, gaspacha… ale také na zavařování! Připravte si rajčatovou omáčku, která chutná jako pravá italská, nebo třeba domácí kečup a pochutnejte si na letních rajčatech po celý rok.
Sterilní skleničky
Pro zavařování budete potřebovat sterilní skleničky. Skleněné nádoby dejte nejprve do velkého hrnce s horkou vodou a nechte 10 minut vyvařit. Rozhodně sklenice neutírejte utěrkou, ale nechte okapat a uschnout. To samé udělejte s víčky, nebo použijte víčka zcela nová.
Po naplnění sklenic je řádně uzavřete a opět vložte do vody. Voda by měla sahat alespoň 2,5 cm nad víko skleničky. Vařte, abyste omezili výskyt všech bakterií v potravinách i sklenicích, sejměte z plotny a před vyndáním z vody nechte ještě 5 minut odpočinout.
Drcená rajčata
Rychle spařte 1 kg rajčat, oloupejte je, odstraňte semínka a nakrájejte rajčata na kostičky. Ve velkém hrnci je orestujte na olivovém oleji, osolte a opepřete. Vařte na mírném ohni asi 20 minut a pravidelně promíchávejte. Hotovou směs přemístěte do předem vyvařených sklenic a zavařujte asi po dobu jedné hodiny.
Drcená rajčata můžete použít celoročně jako základ omáček a jídel, jako je například chilli con carne.
Rajčatový protlak neboli „Passata“
Rychle spařte 1 kg rajčat, oloupejte je, odstraňte semínka a nakrájejte rajčata na kostičky. Dejte je do většího hrnce spolu s olivovým olejem, bazalkou, trochou chilli a pepře. Nechte vařit asi 10 minut a pravidelně míchejte. Na závěr směs rozmixujte a přendejte do jednotlivých sklenic. Zavařujte po dobu asi jedné hodiny.
Hotové můžete používat do polévek, omáček, nebo například jako základ pro ratatouille.
Pravá italská rajčatová omáčka
Oloupejte a nakrájejte 1 kg rajčat, 2 cibule, 1 mrkev a kousek celeru. Na mírném ohni nechte rozehřát trochu másla a olivového oleje a orestujte nejprve jen cibuli, mrkev a celer, po dobu asi 5 minut. Přidejte tři prolisované stroužky česneku a pokrájená rajčata, nechte vařit asi 5 minut, osolte a opepřete. Nakonec přidejte směs mletého koření (petržel, bazalka, tymián, rozmarýn,…), asi 20 cl vody a nechte vařit nezakryté po dobu asi 25 minut. Směs promixujte na požadovanou konzistenci, ochutnejte a podle chuti můžete přidat trochu cukru nebo soli. Zavařujte také po dobu asi jedné hodiny.
Omáčku použijete na těstoviny nebo třeba na pizzu.
Domácí kečup
Na nepřilnavou pánev dejte na jemno nakrájenou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, 2 cm nastrouhaného zázvoru a 500 g dužiny z rajčat. Pomalu vařte asi 20 minut a pravidelně míchejte. Směs rozmixujte, přidejte trochu vinného octa, půl lžičky cukru, koření a sůl podle chuti. Za častého míchání vařte ještě asi 35 minut. Hotový kečup přemístěte do sterilovaných sklenic a zavařujte po dobu asi 40 minut.
Zdroj: http://www.femmeactuelle.fr