Máte rádi kuřecí kousky z fast-foodů? V tom případě si rozhodně připravte domácí voňavou variantu s bylinkami podle našeho receptu a uvidíte, jak je příprava snadná. Připravíte jídlo rozhodně zdravější než na ulici!
Ingredience
- 4 kuřecí prsa
- ½ limetky slunečnicový
- olej
- sůl
- pepř
- MARINÁDA:
- 1 l podmáslí
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- chilli omáčka
- NA OBALENÍ:
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
- 100 g kukuřičné strouhanky
- 1 lžíce chipotle uzené mleté
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžíce granulovaného česneku
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 lžíce uzené papriky mleté
- OMÁČKA:
- 150 g majonézy
- 1 ks chipotle uzené (z konzervy)
- granulovaný česnek
- šťáva z ½ limetky
Postup
1. Kuřecí prsa pokrájejte na velké kusy (překrojte každý plátek tak 4x) a naložte do této marinády: podmáslí, cibule pokrájené na velké kusy, 2 lžíce chilli omáčky a nahrubo nakrájený česnek. Nechte ideálně 3-4 hodiny v ledničce marinovat.
2. Připravte tři misky se surovinami na obalování – v první smíchejte chipotle, granulovaný česnek, mletý koriandr, římský kmín, uzenou papriku, lžičku soli. Do druhé rozklepněte vajíčka a rozšlehejte je vidličkou, ve třetí promíchejte mouku a kukuřičnou strouhanku.
3. Obalte všechny kousky masa nejprv v koření, pak ve vajíčku a nakonec v kukuřično-moučné směsi a pak ještě jednou do koření, vajíčka a kukuřičné mouky.
4. Příprava omáčky – v misce smíchejte majonézu, jednu chipotle pomačkanou na pastu, lžičku granulovaného česneku, šťávu z půlky limetky.
5. Rozpalte 1 cm slunečnicového oleje a smažte kuřecí kousky 6-8 minut. Když jsou hotové, vyndejte je na kuchyňskou papírovou utěrku a osušte je od oleje. Pokapejte šťávou z limtky a můžete podávat na talíři spolu s majonézou v malé mističce a kouskem limetky.
Poznámky
Chipotle (čti čipotle) je výraz pocházející z jazyka nahuatl a znamenající uzená chilli paprička. Je to vyuzená a vysušená paprička jalapeño, která se používá především v mexické kuchyni. V jejich chuti se pálivost původních papriček spojuje s uzenou příchutí dýmu. Jednotlivé odrůdy papriček jalapeño se od sebe liší velikostí a pálivostí. Chipotle má pálivost mezi 3000–10 000 Scovilleových jednotek. Je tak co do pálivosti srovnatelná s francouzskou papričkou Espelette, mexickou Guajillo, maďarskou feferonkou a s omáčkou Tabasco.