Při vyhledávání receptů, ve kterých se zpracovává kuřecí maso, se často objeví recept „pošírované kuře“. Víte ale, jak správně pošírovat? Osvětlíme vám tuto oblíbenou techniku.
Pošírování je jedno z nejpoužívanějších způsobů přípravy kuřete. Maso je po něm křehké a šťavnaté, vývar dostane tu pravou „šťávu“. Jedná se o pomalé vaření masa, ryb, zeleniny, ovoce ve vodě, která má teplotu těsně pod bodem varu. Pošírujeme maso, ryby, zeleninu, ovoce. Narozdíl od vaření zůstává po pošírování maso křehké a šťavnaté.
POŠÍROVANÉ KUŘE
1. Do velkého hrnce vložte omyté celé kuře, které jste svázali provázkem. Zalijte ho vodou tak, abyste ho celé ponořili. Pomalu přiveďte k varu.
2. Z povrchu stírejte lžící pěnu. Potom přidejte nakrájenou zeleninu. Například mrkev, řapíkatý celer, petržel, cibuli. Dále bouquet garni (svazek bylinek pro přípravu vývarů, nejčastěji tymián, petržel, bobkový list).
3. Poté, co kuře změkne, ho vyndejte z vývaru a nechte z něj okapat vývar, který použijete třeba na polévku nebo na omáčku. Z kuřete odstraňte provázek, nařežte ho, duchuťte a podávejte.
TIP: V Asii se často pošírují kuřecí prsa zabalená v alobalu společně například se špenátem, sýrem a různými dochucovadly, jako je například citronová šťáva. Vyzkoušejte i vy!