Jehněčí je maso pocházející z ovce staré méně než jeden rok. Maso ze starších ovcí je potom nazýváno skopové, přičemž jehněčí maso je oproti skopovému jemnější. Na trhu se setkáte z mnoha různými kusy jehněčího, například kotletou ze žeber, hřbetu, beder nebo celou kýtou. Můžete nalézt i Kosher a Halal varianty.
Bílkoviny a vitamíny
Jehněčí maso je výborným zdrojem bílkovin. Ve 125 g masa je celých 27,5 g bílkovin, tedy 55 % doporučeného denního příjmu dospělého člověka. Konzumace 125 g jehněčího, vám mimoto zajistí také příjem 48 % doporučené denní dávky (DDD) vitamínu B12, 37 % DDD niacinu a 14 % DDD riboflavinu. Vitamín B12 je nezbytný pro tvorbu červených krvinek, správnou funkci nervové soustavy a metabolismus homocysteinu. Niacin neboli vitamín B3, pomáhá tělu využít energii z přijaté potravy a je také velmi důležitý pro správnou funkci nervového systému. Riboflavin neboli vitamín B2, pomáhá k získávání energie z potravy a podporuje zdraví očí.
Minerály a stopové prvky
Jehněčí maso je také zdrojem minerálů a stopových prvků, zejména zinku. Porce 125 g jehněčího masa obsahuje 33 % DDD tohoto minerálu. Zinek podporuje funkci imunitního systému, urychluje hojení a zachovává zdravou hladinu testosteronu v krvi. Jehněčí je dále významným zdrojem železa a mědi, s obsahem 12 % DDD železa a 7 % DDD mědi na porci (125 g). Železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek a jeho nedostatek způsobuje chudokrevnost, kterou doprovází únava a potíže se soustředěním. Měď je stopovým prvkem významným v metabolismu železa a je tedy opět nepostradatelná při správné funkci krvetvorby.
Nasycený tuk a kalorie
Bohužel, jehněcí maso je velmi bohaté na nasycené tuky a kalorie. Porce 125 g obsahuje 331 kalorií a téměř 10 g nasyceného tuku. To jsou téměř dvě třetiny maximálního doporučeného denního příjmu nasycených tuků při 2 000 přijatých kaloriích. Nadměrná konzumace nasycených tuků vede ke zvýšení rizika vzniku srdečních onemocnění a zvyšuje hladinu krevního cholesterolu. Vzhledem k vysokému obsahu kalorií, může vést častá konzumace jehněčího masa k nárůstu tělesné hmotnosti.
Puriny
Jehněčí maso je zdrojem purinů, které se v lidském těle přeměňují na kyselinu močovou, a pokud nejsou správně vylučovány, mohou se v těle hromadit a zvýšit riziko vzniku ledvinových kamenů. Jehněčímu masu, stejně jako dalším potravinám s obsahem purinů, se proto musí vyhýbat osoby náchylné ke vzniku dny a ledvinových kamenů. Pokud se vás tento problém týká, měli byste konzumaci jehněčího masa konzultovat se svým lékařem.
Zdroj: www.livestrong.com