Co takhle na farmářském trhu nakoupit čerstvou zeleninu a připravit si krémovou voňanou domácí polévku? Servírujte s čerstvou křupavou francouzskou bagetou.
Ingredience
- 3 mrkve
- 2 petržele (kořen)
- 1 cibule
- 1 řapíkatý celer
- 5 větších brambor
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- 100 ml olivového oleje
- 5 bobkových listů
- 1 lžičku kuliček černého pepře
- francouzská bageta
- 50 g šunky od kosti (plátky)
- 50 g sýra typu ementál
- máslo
Postup
1. Oloupejte a nakrájejte zeleninu – mrkev a petržel na čtvrtkolečka, cibuli na hrubo. V hrnci rozehřejte olivový olej s máslem a dejte restovat mrkev, petržel a cibuli. Pokrájejte řapíky z řapíkatého celeru a přidejte je do hrnce, přisypejte černý pepř a bobkový list. Přidejte také brambory nakrájené na větší kousky a restujte 2 minuty.
2. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby byla zelenina ponořená a povařte 20 – 30 minut do změknutí. Pak vyndejte bobokový list a rozmixujte 2/3 celkového množství do hladka. Mix pak vraťte zpět k polévce, promíchejte, osolte a krátce povařte.
3. Polévku servírujte s francouzskou bagetou – bagetu rozkrojte, namažte máslem, posypte strouhaným ementálem a navrch dejte plátky šunky.