V dnešní době se už nedoporučuje používat univerzální dochucovadla. Obsahují hodně soli a chemie. Lepší je vylepšit chuť jídla bylinkami. Nekupujte je v supermarketech, ale na farmářských trzích nebo v zahradnictví. Vydrží vám mnohem déle.
Koriandr
Někteří jej nazývají koriandr a někteří zase čínská petržel. Ať už této bylince říkáte jakkoliv, musíte jej buďto milovat, nebo nenávidět. Tento rodák z jižní Evropy a Blízkého Východu se pyšní štiplavým aroma s mdlým podtónem anýzu. Lidé si často pletou jeho listy s plochými listy petržele, takže pozor při jeho koupi. Koriandr přidává osobitou aroma do omáček, polévek, dušených pokrmů, různých kari, salátových, zeleninových, rybích a kuřecích pokrmů.
Petržel
V žádné ledničce by neměla chybět. To je ten pravý ´´dříč´´ mezi bylinkami a může s ní být dochuceno téměř každé jídlo. Travnaté aroma petržele dává v jídle vyniknout i ostatním bylinkám. Kadeřavá petržel je méně výrazná, nežli její bratr, petržel s plochými listy (jež je často nazývána jako italská petržel). Právě tato petržel s plochými listy je preferována při vaření, jelikož lépe vzdoruje vysokým teplotám a více voní, kdežto více dekorativní petržel kadeřavá je používána spíše na výzdobu.
Pažitka
Přidejte pažitku do pokrmu k samému konci, jelikož teplo ničí její cibulový nádech. Nakrájejte ji najemno, abyste maximalizovali její chuť, nebo použijte její výhonky jako výzdobu. Pažitka je skvělá v dipech a quesadilách, nebo také na pečené brambory.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: BYLINKY, KTERÉ BY MĚL POUŽÍVAT KAŽDÝ KUCHAŘ – 1. DÍL