Chystáte večeři pro své přátele a potřebujete se blýsknout? K uspořádání perfektní slavnostní večeře je potřeba mnohem více než jen posadit skupinu přátel k jednomu stolu. Jde o navození nálady, kreativitu a způsob, jakým podáváme a sdílíme společné jídlo. Máme pro vás tipy, jak vyzdobit sváteční stůl a přichystat atmosféru, na kterou vaši hosté hned tak nezapomenou.
- Osvětlení
„Osvětlení dokáže předurčit náladu“ říká Mish a dodává, že vybraný typ osvětlení by měl být v souladu s náladou, kterou si přejeme u stolu vytvořit. „Pro vytvoření romantické nálady a při formálnějších slavnostních večeřích, pomohou dokonalé osvětlení vytvořit svíčky na jídelním stole. Při venkovním stolování můžete na některý ze stromů na zahradě zavěsit papírové lucerny, nebo na zahradě rozmístit venkovní světla.“
- Prostírání
Podle Mish je důležité mít konkrétní představu o celkovém prostření stolu ještě předtím, než se vydáte na nákup. „Určete si ústřední téma a buďte kreativní“ je její první zásadou. „Často hledám inspiraci na zahradě. Sbírám například listy břečťanu a eukalyptu, které naaranžuji do váz a sklenic různých velikostí.“ říká a dodává, že její nejoblíbenější úprava stolu je co nejvíce přírodní. „Neformální stůl vždy vypadá dobře s prostíráním a pro formální se hodí použít ubrus. Nejlepší je používat ubrus a talíře v neutrálních barvách, které umožní obměnu barev pomocí květin nebo ubrousků.“
- Etiketa, příchod a odchod hostů
Perfektní slavnostní večeře začíná včas a probíhá plynule. Snažte se začít podávat jídlo 30 minut po požadovaném příchodu hostů a mezi podáváním jednotlivých chodů počkejte 45 minut. Ukončení slavnostní večeře je poměrně snadné, místo zívání a čištění talířů, jednoduše přestaňte podávat nápoje.
Zdvořilý host se předem zeptá, zda může na slavnostní večeři něco přinést. Mějte proto předem v zásobě pár nápadů. Pokud si chcete zachovat kontrolu nad podávaným menu, požádejte hosta o donesení jeho oblíbeného nápoje nebo třeba sýru.
Vytvoření zasedacího pořádku a kartiček se jmény může pomoci uvolnit atmosféru, zvláště pokud se jedná o velkou skupinu hostů, nebo pokud se někteří navzájem dobře neznají. Jména můžete vtipně tematicky zakomponovat nebo použít hádanky, které usnadní začátek konverzace.
- Předkrmy
V současné době jsou trendem společně sdílené předkrmy a my vám je radíme vyzkoušet. Pomůžete uvolnit atmosféru a rozproudit zábavu. Připravte předkrmy na jeden velký talíř pro všechny a vychutnejte si je společně s nápoji.
- Hlavní jídlo
Opět je zde možnost sdílených talířů. Podávejte proteiny s vegetariánskými přílohami, z nichž aspoň jednou vydatnou, například s opečenými bramborami, rýží nebo čočkou. Tím pokryjete potřeby hostů a vyhnete se otázkám na jednotlivá dietní omezení.