I ty nejmenší ručičky mohou být v kuchyni překvapivě šikovné, tak si společně s dětmi vyhrňte rukávy a pusťte se do zábavy a poznávání. Inspirovat se můžete našimi tipy. Prvních pět tipů najdete v 1. díle zde.
6. Během vaření mluvte
Starší děti můžete nechat předčítat jednotlivé kroky receptu a zapojit je tak už i do přípravy surovin. Během přípravy mluvte a plánujte si, kdo bude co dělat a kdy. Mladším dětem zkrátka vysvětlujte, co děláte a ukazujte jim všechny obrázky, které jim pomohou s pochopením postupu a rozvíjet cílevědomost.
7. Využijte příležitost děti učit
Během vaření mluvte o ingrediencích, které používáte, o jejich původu, procesu a technice vaření. Příprava jídla může být skvělou příležitostí, jak děti učit třeba i geografii nebo matematice. Praktickým příkladem je třeba vážení surovin. Vaření je navíc dobré pro rozvoj drobné monoriky a koordinace.
8. Dotýkání se potravin a ochutnávání
Pokud bude vaření pro děti příjemný zážitek, přivede je k odvaze zkoušet rozmanitá jídla a ochutnávat potraviny za syrova. Přesto je učte, aby k ochutnávání používaly čistou lžíci místo prstů. Alespoň než bude jídlo hotové.
9. Věk a schopnosti
Recepty určené dětem často obsahují přímo instrukce úměrné k věku a schopnostem. Sami ale své děti znáte nejlépe a jste proto lépe schopní zhodnotit, co může zvládnout a co ho bude bavit. Každé dítě se může zapojit, i kdyby mělo ze začátku jen umývat zeleninu nebo špinavé krabičky. Starší děti zvládnou vše od krájení až po vaření.
10. Společně se bavte!
Když budete uvolnění a z vaření uděláte legraci, děti se naučí vaření milovat. Když budete naopak nervózní, začněte raději se základními recepty, které jsou stále dobrou příležitostí děti naučit. Zakročte jen tehdy, když to bude absolutně nezbytné a nechte děti, ať tvoří a vaření si užívají.