Používáme ho téměř každý den. Balíme do něj potraviny, přikrýváme jím nedojedené jídlo v lednici, v létě do něj při grilování balíme maso nebo sýr. Je alobal opravdu bezpečný?
Hliník se shromažďuje v kostech a v mozku
Vědci objevili nebezpečně vysoký obsah hliníku jak v uvařených potravinách, tak v potravinách, které jsou znovu ohřáty nebo zchlazeny s použitím alobalu. Důvod, kvůli kterému bychom měli zbystřit! Když se hliník hromadí v těle, může to vést až k osteoporóze a k Alzheimerově chorobě.
Hliník bojuje s vápníkem, čímž se oslabují kosti
Vysoký obsah hliníku v těle mění mineralizaci kostí a činnost kostních buněk. Ironií je, že jedním z nejčastějších příznaků nadměrného hromadění hliníku je hyperkalcemie, neboli vysoký obsah vápníku v krvi.
Toto se děje kvůli přítomnosti hliníku, který brání ukládání vápníku v kostech. Navíc to vede ke zvýšení hladiny vápníku v krvi. Chronická otrava hliníkem výrazně potlačuje mineralizaci kostí, což vede k osteoporóze.
Nedávné studie prokázaly, že teplo u hliníku v alobalu způsobuje jeho vylučování do potravin v opravdu škodlivých množstvích.
Chraňte si své kosti a mozek
S ohledem na předešlé informace byste opravdu měli zamezit používání alobalu nebo hliníkového nádobí při vaření. Zde je několik kroků, které můžete učinit:
- Nikdy nevařte, neohřívejte nebo nevkládejte horké jídlo na alobal. Používejte jej jen v tom případě, chcete-li uskladnit studené jídlo do ledničky nebo k zabalení studených sendvičů.
- Zabraňte uskladňování rajčat, citrusových plodů nebo koření v alobalu.
- Vyměňte alobal za navoskovaný papír nebo použijte k uskladnění nádoby ze skla.
- Nikdy nepoužívejte hliníkové hrnce nebo nádobí. Namísto toho zainvestujte do hrnců a pánví z nerezové oceli.
Zdroj: www.saveourbones.com