Blíží se hodinové ručičky pomalu blíží ke třetí hodině? Tak to je pravý čas začít s přípravou našeho receptu na lahodný piškotový dort, který se výborně hodí k pravému černému čaji o páté. Tak ať to včas stihnete :)!
Ingredience
- 175 g másla
- 175 g třtinového cukru
- 175 g hladké mouky
- 3 vejce
- lžička jedlé sody
- lžička vanilkového extraktu
- olej nebo kousek másla (na vymazání formy)
- 150 ml smetany
- 30% ke šlehání
- ¼ skleničky jahodové marmelády (může být i jiná přííchuť)
- moučkový cukr
Postup
1. V rendlíku rozehřejte na mírném plameni máslo.
2. Do mísy od robota nasypte cukr, mouku, lžičku jedlé sody a zamíchejte. Přidejte 3 vejce a lžičku vanilkového extraktu. Pustťe robota, nechte ho těsto zamíchat a pomalu přilévejte rozehřáté máslo. Vymíchejte do hladkého těsta.
3. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte formu na dort – máslem nebo olejem, můžete použít olej ve spreji. Těsto přelijte do pečicí formy a pečte dozlatova přibližně 35 – 40 minut. Pak nechte vychladnout.
4. Ušlehejte smetanu, pokud ji chcete sladší, přidejte na začátku lžíci moučkového cukru. Hotovou šlehačku dejte odležet do ledničky.
5. Vychladlý korpus překrojte na půl a spodní půlku namažte silnější vrstvou marmelády a pak šlehačky a přiklopte vrchním dílem korpusu. Vršek dortu dozdobte moučkovým cukrem a podávejte.
Poznámky
Vanilkový extrakt se používá na stejné účely jako vanilkový cukr. Výhodou extraktu je, že není sladký a že se vyrábí z pravé přírodní vanilky. Vanilinový cukr se vyrábí ze syntetického ethylvanilinu. Vzhledem ke své vysoké koncentraci může mít extrakt mírně nahořklou chuť, kterou se ale nenechte odradit.