Chleba s máslem. Nejjednodušší a nejklasičtější rychlá snídaně nebo večeře. Jenže ceny másla se v poslední době zvyšují a proto se hodí mít v zásobě alternativy, po kterých můžete sáhnout, pokud se vám máslo bude zdát příliš drahé, nebo i pokud máte prostě jen chuť experimentovat a občas vyměnit chuť másla za něco jiného. Přinášíme vám nápady na suroviny, které s chlebem chutnají minimálně stejně tak dobře, jako klasické máslo a nemusíte je připravovat v mixéru jako pomazánky.
Různé druhy olejů
Olivový, lněný, dýňový, olej z vlašských ořechů… zkrátka si vyberte jakýkoliv kvalitní olej, který vám chutná a nebojte se experimentovat. Pár lžiček oleje nakapejte na talířek, nalamujte čerstvý chléb a namáčejte si ho do oleje. Pokud celý pokrm navíc doplníte čerstvou zeleninou, máte neuvěřitelně jednoduchou večeři plnou vitamínů a omega–3 mastných kyselin (podle zvoleného oleje).
Pesto
Nejznámějším pestem je bazalkové, ale setkat se můžete třeba i s pestem z petržele nebo medvědího česneku. Domácí výroba je neuvěřitelné jednoduchá a možnosti využití téměř nekonečné. Jednou z nich je právě namazání na chleba. Pokud budete střídat druhy olejů a bylinek, dosáhnete pokaždé trochu jiné chuti a zdravotních přínosů.
Tvaroh
Lotrando nevyléčil Zubejdu ničím jiným, než obyčejným chlebem s tvarohem. Protože láska prochází žaludkem! Místo složité přípravy večeře si namažte chleba tvarohem, posypte solí, chyťte se za ruku a vyrazte na procházku do lesa. Až cestou potkáte pažitku nebo jinou jedlou bylinku, na chleba jí přidejte a pochutnejte si. A pokud tvaroh za máslo vyměníte pravidelně, budete brzy štíhlí jako laň.
Arašídová pomazánka a ovoce
Pokud máte rádi sladké snídaně, jako je chleba s máslem a marmeládou, můžete vyzkoušet tento starší hit internetu – arašídové máslo s banánem nebo jablkem. Sice nejspíš neušetříte, zato si skutečně pochutnáte.