Pokud jste si oblíbili cascaru, hybrid čaje a kávy, vyráběnou z usušených slupek kávových třešní, raději zpozorněte a svou vášeň rychle přehodnoťte. Proces, který v posledních týdnech započal v Londýně, epicentru baristického dění, proniká i do zbytku Evropy. Britská agentura Food Standard Agency pověřila podnikatele, aby cascaru co nejdříve stáhli z pultů kaváren. Zákaz se týká i zbytku Evropy a cascara tak brzy zmizí i z České republiky.
Trendy hýbou světem nejen v módním průmyslu, ale také v gastronomii a baristice. Cascara je příkladem produktu, jehož historie sahá až do dob, kdy káva ještě neznala pražení.
Metoda pochází z 15. století, své zákazníky v Evropě si ale nachází až v posledních letech. Dá se pít horká i studená a je čím dál oblíbenější
ve formě sodovky. Obsahuje velké množství kofeinu a také antioxidanty chránící lidský organizmus. I přes svou oblíbenost, zdraví prospěšné účinky a udržitelný výrobní proces ale na pár let dostane v Evropě červenou kartu.
Vlnu strhl dánský barista Klaus Thomsen, který začal vyrábět vlastní sodu s příchutí cascary. Zjistil ale, že tento druh zpracování kávy není zastoupený v seznamu potravin nového typu. Proto kontaktoval dánské autority, které ho posléze informovaly o nepříjemné situaci. Cascara bude muset projít legislativou potravin nového typu, což může trvat až tři roky. Problémem není její dovoz, který je do Evropských měst schválený.
Prodej cascary procházel do jisté doby pouze jako hnojivo a v malém množství potají jako nápoj. Díky své zvýšené popularitě v posledním roce na sebe ale prodej kávových slupek příliš upozornil a bude na dobu neurčitou pozastaven.
Autor článku: @rachelsmekalova