Velké změny počasí, které přicházejí teď na jaře, přinášejí ideální podmínky pro různá nachlazení a nemoci. Jak jim předejít? My (kromě domácí slivovice) věříme na zázračnou moc zázvoru.
Tenhle na první pohled oku nelahodící oddenek (nesprávně kořen) obsahuje šest set čtyřicet látek s léčivými účinky. A právem se používá do nápojů, které vás mají za úkol zahřát. Zázvor je totiž účinnou přírodní látkou, která napomáhá zmírnit onemocnění – působí antisepticky a snižuje horečku. Pokud cítíte, že na vás „něco leze“, zkuste nejprve vyzkoušet zázračné účiky zázvoru a teprve když zázvor nezabere, vydejte se do lékárny.
V obchodě si zázvor dobře prohlédněte, neměl by být na koncích scvrklý a naplesnivělý. Kupujte si raději menší kousky, abyste měli jistotu, že ho celý brzy spotřebujete. Věnujte péči jeho očištění. Nejlépe je použít škrabku na brambory a zbytek dočistit malým nožem. Chcete –li ze zázvoru dostat maximum, nastrouhejte ho najemno na keramickém struhadle.
Štiplavá chuť zázvoru asi nebude vhodná pro děti, ale my dospělí s ním můžeme experimentovat a třeba si ho i děti postupně oblíbí. Strouhaný zázvor smíchejte s medem a můžete ho jíst při nachlazení nebo ho smíchejte s exotickým ovocem, jako je maracuja, mango. Maracuja vám navíc pomůže snížit vysoký krevní tlak. Ze zázvoru si také můžete připravit čaj, tady je postup, jak ho připravit:
Na jeden čaj použijte asi 2 cm zázoru. Očistěte ho, nastrouhejte najemno. Přiveďte vodu k varu a potom do ní vhoďte zázvor a nechte louhovat 15 minut. Poté čaj přeceďte, oslaďte ho medem a hned vypijte.
V obchodě si můžete koupit spoustu již hotových výrobků obsahujících zázvor, jako například zázvorovou limonádu, pivo nebo čaj. Čerstvý zázvor má ale samozřejmě největší sílu.