Indická chlebová placka z kynutého těsta, zvaná naan, v překladu znamená „chléb“. Do Indie se dostala z Persie. Peče se v peci zvané tandoori, v ní se na něm vytvoří charakteristické bubliny a díky vysoké teplotě se upeče krásně do křupava. V základním těstu se používá jen voda, ne mléko. Chléb se posypává různým kořením.
Placky nán se v tradiční indické kuchyni pečou v peci zvané tandoori. Je to pec ve tvaru homole, nahoře má otevřené ohniště, ve kterém se topí dřeveným uhlím.
SUROVINY:
300 g hladké mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
asi 2,5 dl mléka
malou skleničku vody
lžička soli
2 lžičky cukru
olej
ghí na potírání
POSTUP:
Promíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva, cukr. Smíchejte s vodou a mlékem. Potom postupně zapracovávejte olej. Míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne krásně vláčné těsto. Rozdělte na šest dílků, na pomoučněném válu z nich vyválejte placky. Opékejte na pánvi na sucho z obou stran. Nakonec potřete ghí.
Připravte si doma také: