Ze zahrádky nebo od třeba od příbuzných máte více letního ovoce než zvládáte sníst? Zavařte si ho na kompot, marmeládu nebo džem a vychutnejte si léto třeba i v zimě.
Zavařování ovoce není žádná věda a zvládne ho každý, kdo umí zapnout sporák a míchat. Kompot se vyrábí z vařeného ovoce a cukrového sirupu a hotový se může skladovat v ledničce několik týdnu, v mrazáku několik měsíců a bezpečně uzavřený v čistých zavařovacích sklenicích klidně i několik let.
K výrobě džemů a marmelád budete kromě ovoce a cukru potřebovat také pektin, což je látka, která se přirozeně v ovoci vyskytuje, ale pouze ve skromném množství a proto je lepší přidat pektin koupený v obchodě a zajistit si tu správnou marmeládovou konzistenci.
Samotné zavařování je rychlé a jednoduché. Jak tedy na něj?
1. Vše připravte
Kromě ovocného základu se můžete inspirovat v kuchařských knihách a přidat různé koření nebo třeba vanilku. Ovoce nechte vařit s cukrem (poměr záleží na druhu ovoce) a mezitím sterilizujte skleničky horkou vodou nebo v troubě na plechu s vodou (100°C).
2. Naplňte sklenice
Horké sklenice nenechte vychladnout a plňte je horkou marmeládou. Pokud si nejste jisti, že je marmeláda hotová a konzistence bude perfektní, dejte půl lžičky marmelády na talířek a chvíli počkejte, než vychladne. Pokud talířek nahnete, neměla by rychle stékat. Sklenice neplňte až po okraj, ale nechte navrchu trochu místa. Sklenice zavřete sterilním těsnícím víčkem.
3. Zavařte
Mezi naplňováním a zavařováním nenechte sklenice vychladnout, jinak by mohly při vložení do horké vody prasknout. Naplněné sklenice zavařujte ve vodě po dobu 10 minut.
4. Nechte vychladnout
Sklenice nechte vychladnout. Zkontrolujte správné těsnění víček a to samé udělejte druhý den po zavařování. Pokud je víčko vypouklé, sklenice správně netěsní a je lepší dát jí do lednice a její obsah spotřebovat do dvou týdnů.
Poznámka: Zavařené ovoce je jen velmi zřídka napadeno bakteriemi, přesto je lepší skladovat sklenice na chladnějším místě (sklep) a před konzumací se ujistit, že je vše v pořádku.
Zdroj: http://www.rd.com