Život Marka se podle jeho slov točí kolem tří věcí: jídla, nožů a hodinek. Všechny mu dokážou udělat obrovskou radost, a to díky svojí upřímnosti. Na druhou stranu – špatný nůž se zlomí, jídlo skončí v koši a hodinky jsou na baterku. Jeho zajímá jenom čistá kvalita. Vyhledává to nejlepší, a to se taky snaží produkovat. Ve své show předvádí, že dobře a rychle vařit není vůbec těžké ani složité. Lidi se vždycky vymlouvají na nedostatek času nebo surovin. S obojím se ale dá docela dobře pracovat.
Každý máme nějaké své oblíbené jídlo, které můžeme jíst stále dokola. Co si často dává Tetovaný chef?
Nikdy mě neomrzí ten největší základ – dobrý chleba s máslem a ředkvičkami, vajíčka do skla, voňavé rajče ze zahrady nebo kus super skvělého masa. Všech možných foie gras a nadívaných holoubat se člověk snadno přejí, ale vylovit si vlastní slávky a během pár minut si je udělat na víně a jíst s chlebem – to je věčné.
Máš nějaký svůj recept, na který jsi obzvlášť hrdý?
S těmi signature recepty je to někdy složité, mám pocit, že i když vymyslím něco super, tak to stejně někdy někdo už přece musel udělat. A nejsem zase zdaleka na takové úrovni, abych vymýšlel jídla, co vyloženě udávají směr. Ale teď nedávno jsem spáchal steak z jelena s červeným zelím s ovocem a uzenou křenovou omáčkou. Tak třeba to.
Používáš ve svých receptech nějakou surovinu nebo koření, které u nás nejsou běžně dostupné?
Myslím, že je dobré používat všelijaké ingredience, ale převážně ty, které tak nějak patří do našich končin. Tím nemyslím jenom Čechy, ale třeba Evropu. Jednoduše řečeno, budu si víc vědět rady s mořským ježkem než třeba s galangalem.
Podělíš se s námi o nějakou zábavnou „kuchyňskou“ historku?
Zábavné historky z kuchyně jsou většinou tak do epizody „Myšlenek zločince“. Já nevím, jednou mi třeba bylo vyprávěno, že nejmenovaný šéfkuchař někomu zlostí strčil ruce do friťáku… Upřímně si myslím, že je to pěkný blábol.
Co ještě, kromě svého tetování, předvede Tetovaný chef ve své show?
Ukážu vám, že dobře a rychle vařit není vůbec těžké ani složité. Lidé se vždycky vymlouvají na nedostatek času nebo surovin – s obojím se ale dá pracovat.