Kvalitní kuchyňský nůž je v kuchyni základ, bez kterého se neobejdete! Pokud se chystáte pořídit si nový, nejspíš se budete muset rozhodnout, jestli zvolit spíše keramický nebo z nerezové oceli a jaké značce dáte přednost. Přinášíme přehled výhod a nevýhod obou typů nožů, které vám pomohou rozhodnout se pro ten pravý.
Výhody keramických nožů
▪ Jsou ostřejší než nože z nerezové oceli.
▪ Výborně poslouží při krájení zeleniny, ale také vykostěného masa.
▪ Jsou neporézní, nepropouštějí korozní látky, jako jsou kyseliny a soli.
▪ Nemusíte je často brousit, čepel se rychle neztupí.
▪ Je téměř nemožné je trvale znečistit.
Nevýhody keramických nožů
▪ Jejich síla je zároveň jejich slabostí. Mohou být velmi křehké, proto je umývejte a skladujte opatrně. Mohou se rychle rozštěpit.
▪ Jen velice obtížně je sami nabrousíte a pravděpodobně budete muset vyhledat odbornou pomoc.
▪ Kvůli jejich křehkosti se nedoporučuje protláčet s nimi česnek, nebo krájet maso s kostí.
Výhody nožů z nerezové oceli
▪ Jsou univerzální a téměř bez omezení.
▪ můžete je sami zvládnout dokonale nabrousit.
▪ Můžete s nimi protláčet česnek a krájet maso s kostí.
▪ Jsou odolné vůči znečištění,nicméně ne tak jako keramické nože.
▪ Můžete je umývat v myčce, aniž by se zničily.
Nevýhody nožů z nerezové oceli
▪ Vyžadují časté broušení.
▪ Nerezová ocel je porézní a dává prostor pro růst bakterií a vznik zápachu.
▪ Čepel nikdy nebude tak ostrá, jako čepel keramického nože.
Na závěr
Keramický nůž je zkrátka ostřejší, než nůž z nerezové oceli, ale má jistá omezení. Pokud budete krájet například rajčata nebo maso bez kosti, bude keramický nůž ideální volba, ale kvůli jeho křehkosti o něj budete muset více pečovat a z důvodu nemůžete ho denně používat při všech kuchyňských úkonech. Ideální je na běžné úkony používat nože z nerezové oceli a pořídit si navíc jeden kvalitní keramický nůž pro krájení zeleniny a masa bez kostí.
Zdroj: http://3gitalian.com/