Ostrý nůž je základ kuchyňského vybavení. Když si zařídíte novou kuchyň, první, co si do ní kupte, je právě kvalitní ostrý nůž. Ostatní kuchyňští pomocníci už se dají něčím nahradit, ale nůž nenahradíte.
TIPY: Jak správně zacházet s noži
- nedávejte nůž do myčky. Působením tepla se ostří nože tupí. Dejte si tu práci a kvalitní nože myjte ručně pod tekoucí vodou z použití minima mycího prostředku na nádobí. Dejte ale pozor na zranění. V případě, že je nůž hodně znečištěný, ho nechte před mytím odmáčet.
- kvalitním nožům škodí jak teplo vytvořené v myčce, tak i to, když jím krájíte například horké brambory.
- ideálně před a po každém použití nůž nabruste
- nenechávejte nůž volně ležet mezi ostatními příbory a kuchyňskými pomocníky v příborníku. Kontaktem s nimi se také otupuje
- nože nejlépe skladujte na magnetickém pásu, dřevěném nebo jiném podstavci s otvory na nože nebo v krytech, ve kterých se některé nože prodávají, zvlášť ty keramické
- nožem krájejte potraviny pouze na prkýnkách k tomu určených nebo speciálních plastových deskách, které se prodávají místo prkýnek. Nikdy nožem nekrájejte přímo na talíři, otupujete ho. Ani nebuďte líní a nekrájejte jídlo přímo na kuchyňské desce. I když se budete hodně snažit, zůstanou na ní vždy škrábance.