Pokud chcete pít whiskey jako ti největší labužníci, tady jsou pro vás tipy, na co při tom nesmíte zapomenout.
Ať už se vám to zdá jakkoli zvláštní, sklenice hrají při degustaci whisky velkou roli. Obvyklou volbou bývají mohutné sklenice typu tumbler, ale pokud si chcete vychutnat plnost aroma a chuti, vyberte si jinou sklenici. Zvolte tu, jejíž hrdlo se zužuje: aromata se v ní tolik nerozptýlí.
Pár zajímavostí o barvě
Jakou barvu má vaše whisky? Whisky, které mají světlejší barvu obvykle zrály v bourbonových sudech. Ty s tmavším odstínem možná zrály v sudech od portského, sherry nebo rumu. Zkuste svou sklenici podržet proti světlu a tipnout si, v jakém sudu whisky zrála.
Sledujte „nohy“
Při ochutnávání whisky je dobré s ní ve sklenici zatočit. Sledujte kapičky, které běží dolů po sklenici. Těm se také říká „nohy“. Pokud jsou tenké a rychlé, znamená to, že je whisky lehká. Jestliže jsou naopak pomalé a tlusté, je whisky olejnatější.
Přivoňte si
Když se dostatečně pokocháte zrakem, můžete přejít k přivonění. Ze začátku není jednoduché určit specifická aromata, je tedy dobré se soustředit na základní vůni.
Jdeme ochutnávat
Dejte si jen malinký doušek a držte tekutinu na jazyku asi pět sekund. Zkuste ji nechat prosáknout do patra. Také je dobré nechat lehce otevřenou pusu, abyste mohli chutě vstřebávat všemi smysly. Jak už bylo řečeno, pokud s whisky začínáte, nesnažte se hledat specifická aromata. S postupem času je začnete poznávat.
S vodou nebo s ledem?
Pořád s whisky trochu zápasíte? Můžete ji zkusit lehce „otevřít“. Stačí jen přidat trochu vody. Někteří lidé tvrdí, že díky „změkčení“ alkoholu se mohou lépe soustředit na aromata na patře. Každá whisky se přidáním trochou vody změní. Zkuste nejprve kapku nebo dvě a postupně přidávejte, dokud nenajdete rovnováhu, která vám bude vyhovovat. Led bude fungovat stejně.