Dáváte si steak výhradně jen v restauraci? Pak nastal ten správný čas přijmout výzvu a připravit dnes váš první domácí. S podrobnými radami odnašeho chefa, jak připravit dokonalý hovězí steak se salátem, to určitě zvládne každý.
Ingredience
- 1 hovězí steak z nízkého roštěnce
- 50 g másla
- 2 stroužky česneku
- 3 snítky tymiánu
- 2 snítky rozmarýnu
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 10 cherry rajčátek
- 2 hrsti salátu mix (rukola, polníček atd..)
- ½ bio citronu
- 1 lžička medu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup
1. Steak vyndejte z ledničky ideálně hodinu před přípavou, aby měl pokojovou teplotu. Oloupejte česnek.
2. Dejte rozpálit pánev a steak osolte ze všech stran. Když se nad pánví tetelí vzduch, je připravená a můžete vlít olivový olej. Když se z pánve začne kouřit, vložte maso a nechte péci cca 3 minuty.
3. Steak obraťte, přidejte stroužky česneku (vcelku), celé snítky rozmarýnu a tyminánu a máslo. Jak se máslo bude rozpouštět, lžící jím steak polévejte. Cca po třech minutách bude hotový, dejte ho z pávne odpočívat na talířek (ideálně 3-4 minuty).
4. Mezitím připravte salát – rajčata omyjte, nakrájejte na půlky a dejte do misky, osolte je a opepřete, přidejte salát. Pak olivový olej, šťávu z ½ citronu a trochu citronové kůry – ostrouhejte bio citron. Přidejte lžičku medu a vše důkladně promíchejte.
5. Steak nakrájejte na silnější plátky a naskládejte na velký talíř, vedle naaranžujte salát. Maso pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete a můžete podávat.
Poznámky
Nízký roštěnec neboli roštěná pochází ze zadní části hřbetu skotu a je ideální na steaky. Můžete se setkat také s mezinárodním názvem „striplion“. Díky své prorostlosti tukem (cca 10%) je maso šťavnaté, měkké a křehké. Je zlatou střední cestou mezi libovou svíčkovou a vysokým roštěncem, který má přibližně 16% tuku.