Saláty jsou velmi oblíbené mezi aktivními sportovci, ale i jako zpestření jídelníčku nesportovců. Salát totiž připravíte rychle bez zdlouhavého vyvařování, na rozdíl od tepelně upravovaných pokrmů. Pokud do salátu přidáte také ingredience „nesalátového“ charakteru, máte o hlavní jídlo postaráno. Odborníci na zdravou výživu doporučují sníst pět porcí salátů denně. Ruku na srdce – kdo by zvládl sníst takové množství zeleniny? Určitě jí zkomzumujete mnohem víc, když ji zpracujete do salátu.
Jak získat ze salátu maximum
Pokud chcete salát připravit jako hlavní jídlo tak, abyste se jím nasytili, přidejte do něj sacharidy. Ty obsahuje například kukuřice hrášek, červená řepa mrkev, luštěniny. Salát také můžete smíchat s těstovinami. Nebo do něj přidejte ovoce bohaté na sacharidy, jako jsou rozinky, banány, jahody, pomeranče. Jako příloha se k salátu přímo nabízí celozrnný chléb.
Čím barevnější tím lepší
Co se týká použité zeleniny v salátu, vybírejte přednostně tmavší a barevnější zeleninu. Například špenát obsahuje sedmkrát víc vitaminu C než hlávkový salát. Tmavá zelenina se navíc může pochlubit velkým množství antioxidantů.
Přidejte do salátu květák. Obsahuje velké množství vitaminu C a chrání před nádory.
Obohaťte salát o bílkoviny a vápník
Do salátu, který servírujete jako hlavní jídlo, přidejte také ryby – losos, tuňák nebo krůtí či kuřecí maso. Balkánský nebo jiný sýr také zvýší obsah bílkovin v salátu. Vhodnou alternativou za maso jsou ořechy, jako vlašské ořechy, para ořechy, lískové ořechy, slunečnicová semínka, mandle. Dalším prvkem, který by měl obsahovat vyvážený salát, je vápník. Ten najdete třeba v mozarelle.
Dresinky raději z vlastní kuchyně
Buďte opatrní s používáním dresinků. Ty hotové z obchodu vytvoří z vašeho zdravého salátu kvůli vysokým hodnotám tuku nezdravý pokrm. Připravte si raději dresink domácí bez použití majonézy.