Na první pohled to vypadá, že tento dezert nebude příliš zdravý. Kuchařka Klára Hájková ho ale připravila tak, že ingredience v něm použité jsou zdraví prospěšné. Stačí koupit místo nízkoprocentní čokolády tu s vysokým podílem kakaa, místo plnotučného jogurtu lze použít i nízkotučný a hned máme připravenou zdravou svačinku.
Ingredience
- 2 zralejší banány
- 3 vejce
- 1 hrnek mletých mandlí
- 1 lžička jedlé sody
- 100 g 70% čokolády
- 200 ml plnotučného jogurtu
- 1 lžička skořice
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1 lžička strouhaného muškátového oříšku
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 100 g čokoládových kousků s vysokým procentem čokolády
- sůl
Postup
1. V kastrůlku rozpusťte na mírném plameni kokosový olej. Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu. Smíchejte dohromady a přidejte jogurt. Krém nechte ztuhnout v ledničce.
2. Rozmačkejte banány, rozklepněte do nich vejce, přisypte mandle, kokos, muškátový oříšek, skořici, lžičku sody a kápněte vanilkový extrakt. Na závěr vmíchejte kousky vysokoprocentní čokolády.
3. Předehřejte troubu na 200 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a lžící na ně rovnoměrně rozdělte řidší těsto.
4. Na 200 °C pečte asi 10 minut.
5. Vychladlé muffiny zdobte čokoládovým krémem. Můžete k tomu využít zdobítko na dorty.